Hamachi – rodzaj japońskiej ryby

Znany jako ryba „żółty ogon”, hamachi ma jasnożółty pasek w środku ciała i jasną tylną płetwę. Może ważyć od 10 do 20 funtów i można go znaleźć w wodach przybrzeżnych Pacyfiku w Japonii i Korei. Choć poławia się go głównie tradycyjnymi metodami połowu, w niektórych regionach jest również hodowany. Najczęściej występuje w miesiącach letnich.

Różne sposoby przygotowania hamachi
Hamachi można przygotować na wiele różnych sposobów. Może być grillowany lub sashimi i świetnie nadaje się do rolek sushi. Można go również przechowywać w lodówce do 34 dni. Aby przygotować hamachi, rozmroź rybę przez około 30 minut przed gotowaniem. Po rozmrożeniu gotuj rybę skórą do dołu przez około 5 minut, a następnie odwróć rybę, aby smażyć drugą stronę przez dodatkowe dwie minuty. Powinien być lekko zwęglony i chrupiący. Podawać z cytrusowym sosem ponzu i pałeczkami.

Aby podać hamachi sashimi, pokrój rybę w cienkie plasterki. Umieść plasterek między dwoma kawałkami ryżu sushi i posyp odrobiną wasabi. Możesz również użyć białego sosu sojowego, ale koniecznie kup go na japońskim rynku, ponieważ zwykły sos sojowy będzie zbyt mocny. Solenie bloku przez 30 minut przed pocięciem również zapewni mu dobrą przyprawę.

Różne sposoby na cieszenie się hamachi w Japonii
Kuchnia japońska obfituje w wiele sposobów na delektowanie się hamachi. Oprócz sushi ryba jest również powszechnie podawana jako sashimi. Sashimi to tradycyjnie cienki plasterek surowej ryby podawany z sosem sojowym, wasabi i innymi składnikami. Czasami hamachi jest lekko grillowane, aby dodać jeszcze więcej smaku. Innym sposobem na delektowanie się hamachi jest nigiri, danie, w którym ryż sushi jest pokryty cienkim plasterkiem surowej ryby żółtoogoniastej. Kawałek jest zazwyczaj ręcznie dociskany na wierzchu ryżu sushi. Dodatkowo pomiędzy rybą a ryżem umieszcza się niewielką ilość wasabi, a na plastrze ryby umieszcza się również sos sojowy.

Hamachi jest dostępny zarówno w odmianach dzikich, jak i hodowlanych i oba są pyszne. Hamachi hodowlane można spożywać przez cały rok, podczas gdy hamachi dzikie jest bardziej sezonowe w chłodniejszych miesiącach. Hamachi jest często używany w daniach sushi, sashimi i buri daikon, ale jest również używany w daniach carpaccio, ceviche i teriyaki. Rybę można również grillować lub gotować na parze.

Korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia hamachi
Hamachi, rodzaj japońskiej ryby, jest bardzo bogaty w kwasy tłuszczowe Omega-3, które są niezbędne dla zdrowia serca i funkcjonowania mózgu. Jest również dobrym źródłem wapnia i witaminy A. Aby uzyskać optymalne korzyści zdrowotne, jedz hamachi sashimi lub sushi. Gotowanie hamachi może usunąć niektóre kwasy tłuszczowe omega-3, ale wartość odżywcza pozostaje.

Aby przygotować hamachi, po prostu połóż rybę skórą do dołu na folii. Dopraw solą i pieprzem. Piecz przez osiem do dziesięciu minut (czas ten zależy od grubości ryby i odległości od brojlera). Po zalecanym czasie opiekania hamachi powinna być wystarczająco łuszcząca się, aby można było jeść widelcem lub pałeczkami.

Hamachi to pyszna ryba sashimi. Ma lekko jędrną konsystencję i łagodny, słodki smak. Jest świetny dla osób poszukujących szczuplejszego sashimi i jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3. Zawiera 27 gramów białka i 7 gramów tłuszczu, dzięki czemu jest dobrą opcją dla osób pilnujących diety. Należy jednak pamiętać, że surowe hamachi może zawierać więcej tłuszczów ze względu na wysoką zawartość kwasów omega-3.

pobierz: https://programy.net.pl/program,logmein-hamachi.html

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *